Feminism - mänskliga rättigheter

Såg någonstans om en pod med två tjejer som talar med Gudrun Schyman, om feminism. Jag tycker det är så tråkigt att många inte förstår vad feminism faktiskt innebär, som killen i inlägget från i går inte heller gjorde. Han började tjabbla om att feminister var lättkränkta och att ordet femnist hade "feminim" i sig och därför var ett ord för enbart oss kvinnor. Kunde faktiskt inte hålla mig för skratt.
 
För visst tycker jag, som många andra, att begreppet feminism har fått en negativ klang. Och visst skulle vi kunna förnya oss och byta ut det mot "jämställdist". Men det heter feminism så DEAL WITH IT.
 
Alltså, att folk säger att de inte är feminister. Då känns det ganska uppenbart att de inte vet vad ideologion faktiskt innebär. Femninism handlar om en kamp mot ett rättvist samhälle där vi ska ha ett jämställt samhälle. Så svårt att förstå kan det faktiskt inte vara.
 
Och JA. Det finns många radikala människor som har smutsat ned ordet feminism genom att vara manshatande och istället för att sträva efter ett jämställt samhälle, velat höja kvinnan. MEN detta är inte feminism. De tar vårt ord. De tar ordet från oss som vet vad det betyder och smutsar ned. Genom att få utrymme i media och förespråka om något som inte stämmer. Inte är det konstigt att människor som inte ORKAR LÄSA PÅ, tror att feminism är en manshatande ideologi som står för något helt annat en dess rätta syfte. Men kan inte vi, vi som vet vad begreppet betyder, sprida vidare det och försöka lära vidare.
 
Och dessa tjejer i podden (och många andra) inser dessvärre inte att problemen är strukturella och inte ligger på individnivå. Även om många kvinnor tjänar stora summor pengar, och väljer att ta utrymme. SÅ är det inte så världen ser ut och majoriteten har inte möjlighet att göra detta. Det är där problemet ligger. Och även fast detta är en självklarhet för mig, så är det inte det för alla. Vilket egentligen gör mig helt paff. Att små frågor som begreppet hen eller att tjejer och killar ska byta om i samma omklädningsrum. Att diskutera huruvida detta är bra eller ej, fine. Men det är inte riktigt det som är det väsentliga. Det är en mycket större fråga än så. Vi strävar efter bland annat lika lön, samtycke och lika rättigheter mellan könen. Det är där nivån ligger.
 

Kommentarer
Postat av: filippa

god bless u <3

2014-12-01 @ 17:57:23
URL: http://filippas.for.me
Postat av: Bella

Bra skrivet! Så otroligt bra av dig att orka ta debatten och aldrig låta dig tystas ner. Såg din diskussion med killen på Facebook, och tycker det var så jävla bra av dig att kommentera hans otroligt dumma status - och komma med sjukt bra saker att säga även fast du hade några emot dig. Synd bara att så många är fast vid sin ståndpunkt att feminism är något dåligt och "radikalt". Haha, feminism är väl liksom det minst radikala som finns? big ups till dig!

2014-12-01 @ 18:05:26
Postat av: Elin

Tackar gudarna för att det finns kloka människor, älskar din blogg!

2014-12-01 @ 18:30:40
Postat av: Anonym

hahah åh vet precis vilken podd du menar

2014-12-01 @ 19:32:25
Postat av: Anonym

Loool vet vilken podd du menar

2014-12-01 @ 22:06:21
Postat av: Elvira

Haha fast va? Du har ju sagt i en video att du inte vill kalla dig feminist? Varför säger du isf OSS? Förstår inte alls. Kan du utveckla?

Svar: Just pga att folk smutsat ned begreppet och att det lätt missuppfattas. Om det är enklare för folk att förstå vad jämställdhet innebär så kan jag vara flexibel och använda mig utav det. Men är det folk som vet vad feminism innebär så kallar jag mig för det. Jag är feminist men som sagt, många har förstört ordet och det var det jag sade i videon. Även jag har velat lite mellan begreppet men kommit till insikt med att det HETER feminism och så äre, lissom. Hoppas det blev lite tydligare!
Alva Frostander

2014-12-01 @ 22:26:26
Postat av: Sofia

Hej, Alva!
Otroligt bra skrivet! Har delat texten på min blogg och hänvisat till dig. Hoppas det är ok!

2014-12-02 @ 21:50:03
URL: http://matildasofia.devote.se/

Oki här kommenterar du:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (om du har en fråga så underlättar det)

Your blog my love:

Undvik elakheter, plzz:

Trackback
RSS 2.0